Kirjoittamisen kritiikkipiiri

proosaa, novelleja, runoja, kolumneja

Kirjoittajan riivaajat vai ystävät?

Posted by kritiikkipiiri : 23 lokakuun, 2007

Kirjoitin esittelyssäni, että työstämäni kirjan henkilöt suorastaan vaativat kirjoittamista, he eivät kovin hevillä jätä minua rauhaan. Ottavat ryökäleet minulta kysymättä itselleen työkavereita, tyttöystäviä tai muita kumppaneita. Heidän naapurinsakin sotkeutuvat juttuun lemmikkeineen. Juuri kun minä olin saamassa mielestäni koko homman alustavaan pakettiin, menee joku kirjan hahmo pullakaupassa törmäämään entiseen tyttöystäväänsä. Taas pitää purkaa ja punoa juttua uudelleen kasaan.

He eivät pyytele anteeksi sotkeutumistaan kirjoitusprosessiin.

Näin ei ole tapahtunut vain tämän tällä hetkellä työstämäni tekstin kohdalla. Eräs fiktiivinen äiti yhdestä aikaisemmasta tekstistäni koputtelee takaraivossa aina silloin tällöin: milloin jatkan hänen tarinaansa? Tai jatkanko koskaan sen miehen tarinaa, joka hautasi vaimonsa moottoritien levähdyspaikan lumikasan alle?

Miten voivat fiktiiviset hahmot riivata elävää ihmistä? Tulevat joskus uniin. Sotkevat ajatuksia. Olkapäälle ovat jo melkein käyneet koputtelemassa. En sentään vielä ole nähnyt heitä. Tuleekohan sekin päivä vielä?

Saan olla rauhassa kun saan jonkun luvun kirjoitettua kohtuulliseen päätökseen. Jos tilanne jää kesken on syytä varata aikaa kirjoittamiselle mahdollisimman pikaisesti, sillä kumman todelliselta vaikuttavat fiktiiviset hahmot vaivaavat ajatuksissa vähän väliä ja aivan missä tahansa. Hyvä etteivät vieressä kadulla kävele.

Pahimmillaan tilanne menee sellaiseksi, että lähes mikä tahansa näihin riiviöihin liittyvä kirjoittaminen riittää tyydyttämään heidät hetkeksi.

Ehkä aloitin kirjoittamisen yksin, mutta en ole enää pitkään aikaan tehnyt sitä yksin. Kirjan henkilöt pitävät huolta siitä, että he ovat olemassa.

Minulla on kavereita aina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: