Kirjoittamisen kritiikkipiiri

proosaa, novelleja, runoja, kolumneja

Kun tyyny soi

Posted by kritiikkipiiri : 23 lokakuun, 2007

Kulttuurin moniottelijaksi itseään kutsuva Tero-Pekka Henell kertoo Kannuvalimo-blogissa, miten hänen tyynynsä alkoi soida, aivan samalla tavalla kuin säveltäjä Kaija Saariaholle oli lapsena tapahtunut. Henellillä äänistä kasvoi jousikvartetto.

Tunnistan ominaisuuden. Itse en tosin kuule päässäni säveliä, vaan lauseita. Useimmiten ne liittyvät työhön, valmisteilla olevaan tekstiin, jota aivoni työstävät silloinkin, kun itse kuvittelen touhuavani täysillä muiden asioiden parissa.

Juttujeni rakenteen ja näkökulmat työstän usein kävellen. Yksi viehättävimmistä kirjoitustyön kuvauksista löytyy Ritva Haavikon toimittamasta teoksesta Kirjailijat puhuvat (SKS, 1976), jossa Tulenkantajiin kuulunut Elina Vaara kertoo ”kävellyistä runoistaan”. Kirjoituspöydän ääressä istuminen ei häntä miellyttänyt, vaan Vaara etsi runoilleen rytmiä liikkeellä. Mieleen tulleet asiat hän merkitsi kiireesti muistiin mille tahansa paperinpalalle. Usein hyppysiin osui Klubi 7 -niminen savukerasia, jonka pohjaan ja kanteen Vaara raapusti ”säkeitä sotkuna”, kuten hän itse sanoi. ”Tuntuu kuin luomisprosessia olisi edistänyt se, ettei ollut tarjolla oikeita kirjaanviemisvälineitä, jopa tuo savukerasian pahvin tai paperilapun ahdas tilakin saattoi kiihdyttää.”

Miten monta kertaa olen itsekin kävelyretkilläni kironnut sitä, ettei taskuistani löydy kunnon paperia, vain rutattuja kassakuitteja ja pehmeiksi nuhjaantuneita nenäliinoja. Mutta miten ihana onkaan se hetki, kun epämääräisenä ajatusmössönä vellonut lause löytää vihdoinkin muotonsa. Uuden löytäminen, olipa se miten pientä ja haurasta tahansa, palkitsee aina.

Olen pyytänyt Jaanaa kirjoittamaan tässä blogissa siitä, millaista on, kun valmisteilla olevan kirjan henkilöt alkavat riivata ja sotkea ajatuksia, hankkivat itselleen poika- ja tyttöystäviä ja ryhtyvät vaatimaan osaansa tarinassa isommaksi. Toivottavasti odotus palkitaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: